Pralintårta med apelsin- och chokladsmak

En riktig kafferepstårta som är enkel att göra!

Du behöver

Botten

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 apelsin

Smörkräm

  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 1 äggula

Täcke

  • 3 dl vispgrädde
  • 25 st likörpraliner
  • mandariner, till garnering

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som rymmer cirka 2 liter. Tvätta apelsinen och riv det yttersta av skalet. Vispa ägg och socker luftigt, gärna med elvisp. Rör försiktigt ner mjölet och apelsinskalet i smeten. Grädda i cirka 30 minuter. Prova med provsticka om kakan är färdig. Täck med plåt eller lock om kakan börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna på galler.


Smörkräm:

Låt smöret mjukna. Rör till en jämn kräm med kakao, florsocker och äggula.


Täcke:

Vispa grädden. Krossa likörpralinerna och låt det mesta av fyllningen rinna av. Blanda försiktigt med grädden.

Dela kakan på mitten när den svalnat. Bred ut smörkrämen mellan bottnarna. Lägg samman. Bred pralingrädden över kakan och garnera med mandariner.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...